Αντιμετωπίζοντας το στίγμα στον εργασιακό χώρο

Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη εκδηλώνεται σε ανθρώπους με «αδύναμο χαρακτήρα» και ότι δεν είναι μια πραγματική ασθένεια. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Στην πραγματικότητα η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, που σχετίζεται με βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης και των λανθασμένων αντιλήψεων, οι άνθρωποι με κατάθλιψη βιώνουν συχνότερα στίγμα σε σχέση με άλλες εξίσου σοβαρές χρόνιες νόσους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη θεωρούνται ευκολότερα ως «διαφορετικοί» με μια αρνητική έννοια, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τη διάκριση (όπως για παράδειγμα στην εργασία).

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη, βίωσαν διακρίσεις στην οικογένεια και την εργασία τους. Άμεση συνέπεια είναι η δυσκολία στην παραδοχή του προβλήματος και η σιωπή γύρω από την κατάθλιψη, γεγονός που καθυστερεί την θεραπεία.

Ακόμα περισσότερο στον χώρο της εργασίας, οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά αισθάνονται φόβο να μιλήσουν για το πρόβλημα, σκεπτόμενοι την αντίδραση των συνεργατών και των εργοδοτών. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να διστάζει να ζητήσει μια άδεια ή ευέλικτες ώρες εργασίας επικαλούμενος την κατάθλιψη, ενώ μπορεί να ζητήσει ευκολότερα μια άδεια για μια κοινή γρίπη.

Οι επιπτώσεις από το στίγμα είναι σοβαρές, καθώς το στίγμα αποτελεί κύριο εμπόδιο στην αναζήτηση θεραπείας. Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, το στίγμα συμβάλλει στο ότι μόνο 6 στους 10 ενήλικες αναζητούν βοήθεια. Για αυτό, η ενημέρωση γύρω από την κατάθλιψη και ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον είναι απαραίτητα για την αναγνώριση των συμπτωμάτων, την αναζήτηση θεραπείας και κατ’ επέκταση τη μείωση των επιπτώσεων της ασθένειας, τόσο στο άτομο όσο και στον εργασιακό του χώρο. Οι εργοδότες οφείλουν να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον ανεκτικότητας, αποδοχής και κατανόησης. Η σωστή ενημέρωση όλων των εργαζομένων σε κάθε βαθμίδα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

(1722)