Ήπια φυσική άσκηση ως θεραπεία αλλά και πρόληψη για την κατάθλιψη

H φυσική δραστηριότητα μας προσφέρει μια βιολογική –συναισθηματικά ανταμοιβή γιατί η φύση μας θέλει «σε δράση».Δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς ότι κάθε φορά που γυμνάζεται ή έχει μια σωματική δραστηριότητα, η διάθεση βελτιώνεται όχι μόνο προσωρινά αλλά και σε βάθος χρόνου. Το σώμα μας και το μυαλό μας είναι βιολογικά προγραμματισμένα, έτσι ώστε να νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε σωματική δραστηριότητα: η φυσική δραστηριότητα μας προσφέρει μια βιολογική –συναισθηματικά ανταμοιβή γιατί η φύση μας θέλει «σε δράση»!

Σε πoιο βαθμό όμως μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρότερων διαταραχών της διάθεσης;

Όλο και περισσότερες έρευνες σήμερα δείχνουν την φυσική άσκηση ως ένα σημαντικό μέσο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα καλά νέα είναι ότι τα νέα ερευνητικά δεδομένα μας πάνε ένα βήμα παρακάτω: έχουμε πια στοιχεία ότι η ήπια άσκηση δεν λειτουργεί μόνο «θεραπευτικά», αλλά μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης σε βάθος χρόνου.

Στον Καναδά, έγινε η πρώτη μακρόχρονη έρευνα που εστίασε αποκλειστικά στο ρόλο που παίζει η άσκηση στην διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας και την πρόληψη της έναρξης της κατάθλιψης σε βάθος χρόνου. Ο υποψήφιος διδάκτορας George Mammen’s στη δημοσίευσή του στο American Journal of Preventive Medicine, παρείχε ερευνητικά δεδομένα ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη για την κατάθλιψη. Η έρευνα που αξιοποίησε δεδομένα 26 ετών δείχνει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης (για παράδειγμα ένα βάδισμα για μισή ώρα) μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδας.

Τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο ανοίγει ολοένα και περισσότερο ο διάλογος για την ανάγκη πρόληψης της κατάθλιψης, με δεδομένο την πολυέξοδη φαρμακευτική αντιμετώπισή της. Ο ερευνητής σημειώνει «Χρειαζόμαστε στρατηγικές πρόληψης τώρα περισσότερο από ποτέ..».

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι η άσκηση μπορεί ξεκάθαρα να βοηθήσει ενάντια στην κατάθλιψη για τον καθέναν από εμάς. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τους ατομικούς παράγοντες και το πώς ο καθένας βιώνει ξεχωριστά την κατάθλιψη, έχουμε πια δεδομένα που συνηγορούν στο ότι η άσκηση θα πρέπει να εντάσσεται απαραίτητα στο πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Πηγή : http://www.sciencedaily.com

(1410)