Πως επιλέγουμε αυτόν που θα ερωτευτούμε;

Ποιος είναι ο Μηχανισμός του έρωτα; Το κοινό συναίσθημα που περιγράφουν οι περισσότεροι ερωτευμένοι για τον σύντροφο τους είναι ότι «νιώθουν σαν να τον/την ήξεραν από καιρό».

Γράφει η Μαρία Λαιου ψυχολογος BSc -MSc

Αυτό συμβαίνει, διότι ασυνείδητα, ερωτευόμαστε για να αναβιώσουμε την επανένωση με τον φροντιστή μας όταν ακόμη ήμασταν βρέφη. Η υποκειμενική εμπειρία, δηλαδή, της καλής ή κακής ανάμνησης που όλοι έχουμε από τον φροντιστή μας, είναι αυτή, που δρα καταλυτικά στην επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου.

Γιατί όμως για κάποιους αυτή η επιλογή είναι η κατάλληλη ενώ για κάποιους άλλους όχι;
 
Αυτό λοιπόν συμβαίνει, διότι κάποιοι από εμάς, έχουν εσωτερικεύσει ως ασφαλή την υποκειμενική εμπειρία που είχαν με τον φροντιστή τους, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι .Εκείνοι οι οποίοι είχαν μια «ασφαλή εμπειρία», επιλέγουν να ερωτευτούν ένα άτομο του οποίου τα χαρακτηριστικά θα ανασύρουν, σε ασυνείδητο επίπεδο, την ασφαλή και οικεία ανάμνηση της εμπειρίας του με τον «σημαντικό άλλο».
 
Συνήθως, δηλαδή, επιλέγουν να ερωτευτούν κάποιον, του οποίου η αληθινή υπόσταση, δε διαφέρει κατά πολύ από την εξιδανίκευση που επιβάλλει η ερωτική συνθήκη. Αυτή είναι και η αιτία που η ασυνείδητη επιλογή τους συνήθως δεν τους προδίδει.
 
Εκείνοι όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις ερωτικές τους σχέσεις, συνήθως, έχουν βιώσει πόνο, σοκ ή κάποια πολύ πρόωρη ή εξαιρετικά απότομη εξιδανίκευση του αγαπημένου τους σημαντικού άλλου, αντιμετωπίζοντας ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους δυσάρεστες καταστάσεις όπως αίσθηση αδυναμίας, εξάρτησης ή ανικανότητας.
 
Αυτός είναι και ο λόγος που εξιδανικεύουν λανθασμένα τον ερωτικό τους σύντροφο «πλάθοντας ένα είδωλο» που διαφέρει κατά πολύ από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα.
Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι τα άτομα αυτά να επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους που πιθανόν να μην τους ταιριάζουν και να βιώνoυν έντονα προβλήματα όσον αναφορά τις ερωτικές τους σχέσεις.
 
Πώς όμως θα μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας;
 
Η απάντηση είναι πολύ απλή! Να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, κατανοώντας κάθε πτυχή του και ολοκληρώνοντας την εικόνα που έχουμε για εμάς τους ίδιους! Όταν αυτό συμβεί θα επιλέξουμε εκείνον/η που δεν θα καλύπτει απλά τις ανεκπλήρωτες ανάγκες μας αλλά θα είναι αυτός/-η που θα καλύπτει τα «θέλω» μας.
 
Ας επενδύσουμε λοιπόν πρώτα στον ίδιο μας τον εαυτό! Άλλωστε όπως υποστήριξε και ο ρομαντικός ποιητής Theofile Gautier «στην αγάπη, όπως και στην ποίηση, το να μένεις στο ίδιο σημείο σημαίνει ότι πας προς τα πίσω». Και το σημείο εκκίνησης είναι πρώτα ο ίδιο μας ο εαυτός !
 
 
H Μαρία Λαΐου – Ψυχολόγος BSc -MSc σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, University of East London, με τίτλο MSc Clinical and Community Psychology.
 

Τηλ. επικοινωνίας: 6986823375

 
(Email: maria.p.laioupsychology@gmail.com)

(1881)