Ψυχική υποστήριξη των γονιών πριν και μετά τη γέννα: κλειδί για την ψυχική υγεία των παιδιών

H περίοδος της άφιξης ενός παιδιού εμπεριέχει μεγάλες προκλήσεις.

Μια νέα σειρά άρθρων στο ιατρικό περιοδικό The Lancet δείχνει με σαφήνεια τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας της ψυχικής υγείας των γονιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την γέννα. Τα άρθρα, υπό την επεξεργασία του Καθηγητή Alan Stein στο Πανεπιστήμιο του Oxford και του Καθηγητή Louise Howard από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, περιγράφουν την γκάμα των ψυχικών προβλημάτων που «ευδοκιμούν» κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη γέννηση του παιδιού: τη συχνότητα, τις αιτίες, τις θεραπείες και την πρόληψη.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Howard: «Για πολλούς γονείς, η περίοδος της άφιξης ενός παιδιού εμπεριέχει μεγάλες προκλήσεις. Το στίγμα και η προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές πριν και μετά τη γέννα μπορεί να εμποδίσει την αναζήτηση βοήθειας για ένα ψυχικό πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό για τους νέους γονείς να λάβουν βοήθεια άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση και το στρες για όλη την οικογένεια. Ο κόσμος χρειάζεται να ξέρει ότι υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές θεραπείες για τα ψυχικά προβλήματα».

Οι ψυχικές διαταραχές είναι συχνές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και την μεταγεννητική περίοδο (που είναι επίσης γνωστή ως περιγεννητική περίοδος). Στην πραγματικότητα, οι ψυχικές διαταραχές ξεπερνάνε το 10% των γυναικών στις χώρες με υψηλό εισόδημα. Στις χώρες με μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα τα ποσοστά είναι ενδεχομένως ακόμα υψηλότερα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η ψυχική υγεία πριν και μετά την γέννα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Μια πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία αποκάλυψε ότι τα μακροπρόθεσμα κόστη περίθαλψης που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές της περιγεννητικής περιόδου υπολογίζονται γύρω στα 8 δισεκατομμύρια το χρόνο. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο στις χώρες με χαμηλότερο ή μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα: στις φτωχότερες χώρες, το κόστος της απώλειας της εργασίας εξαιτίας ενός ψυχικού προβλήματος είναι μεγαλύτερο στην υγεία και την διατροφή της οικογένειας . Όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τα παιδιά να επηρεαστούν από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η έρευνα ως τώρα έχει εστιάσει στους παράγοντες κινδύνου όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες. Σύμφωνα με το περιοδικό Lancet,ο κύριος όγκος της έρευνας έχει εστιάσει στις μητέρες, αλλά η κατάθλιψη στους πατεράδες είναι τώρα πολύ πιο συχνή και όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών. «Οι επιπτώσεις της ψυχικής υγείας των γονιών στα παιδιά δεν είναι μη αναστρέψιμες», τονίζουν οι συγγραφείς. «Η έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση είναι κριτικής σημασίας για την πρόληψη των επιπτώσεων αυτών», λέει ο Καθηγητής Stein από το Πανεπιστήμιο το Oxford.

«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τόσο τα συμπτώματα των γονιών αλλά και να τους διευκολύνουμε ως προς την φροντίδα των παιδιών.» Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να μπορούμε να εντοπίσουμε τους γονείς με υψηλό ρίσκο ψυχικών δυσκολιών πριν και μετά τη γέννα και να τους υποστηρίξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προλάβουμε τις επιπτώσεις στα παιδιά.

Πηγή: www.thelancet.com

(9576)