Η προφύλαξη της ψυχικής υγείας στις νέες μητέρες

Η πρώτη περίοδος για μια νέα μητέρα αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για εκείνη και το περιβάλλον της σε ψυχικό επίπεδο.

Τα θετικά συναισθήματα αυτής της φάσης συχνά συνοδεύονται από θλίψη, αγωνία και άγχος για όλες αυτές τις αλλαγές που επιφέρει η γέννηση ενός παιδιού.

Είναι γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη ψυχικά: 80% των λεχώνων βιώνει μια μελαγχολική περίοδο και ένα 10% ίσως εκδηλώσει ψυχική διαταραχή όπως είναι για παράδειγμα η επιλόχειος κατάθλιψη (και άλλα λιγότερα συνηθισμένα ψυχικά νοσήματα, όπως διπολική διαταραχή και επιλόχεια ψύχωση).

Σε κάθε περίπτωση, αν μια γυναίκα βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα που επιμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ακόμα όμως και αν δεν εκδηλωθεί κατάθλιψη, είναι πολύ σημαντικό για μια νέα μητέρα να λειτουργήσει προληπτικά και να ενισχυθεί ψυχικά μπροστά στις προκλήσεις τις μεταγεννητικής περιόδου.

Για να φροντίσει μια γυναίκα την ψυχική της ισορροπία πριν και κυρίως μετά την γέννα είναι σημαντικό να φροντίσει ανάμεσα σε άλλα το σώμα και την υγεία της, τη συντροφική της σχέση και το υποστηρικτικό της δίκτυο. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση:

Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε. Ο σύντροφος, μια φίλη και όταν χρειαστεί ένα ειδικός μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ σημαντική πηγή υποστήριξης σε αυτή την περίοδο

Πάρτε βοήθεια. Οργανώστε ένα επαρκές υποστηρικτικό δίκτυο και μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια. Η νέα μητέρα έχει ανάγκη από αυξημένη υποστήριξη για να μπορεί να είναι ψυχικά και σωματικά διαθέσιμη για το παιδί της.

Δεν χρειάζεται να είστε τέλειος γονιός. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δεν είναι καλές μητέρες αν δεν τα καταφέρουν όλα και ότι υπάρχουν πάντα καλύτερες μητέρες από εκείνες. Αυτή η σκέψη αποτελεί μια συχνή παγίδα που κάνει τις νέες μητέρες να είναι περισσότερο αγχωμένες και λιγότερο αποτελεσματικές.

Φροντίστε τη συντροφική σχέση. Η νέα φάση της οικογένειας μπορεί να φέρει προκλήσεις στη σχέση του ζευγαριού. Κρατήστε ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, ζητήστε την υποστήριξη του και διεκδικήστε την ερωτική σας ζωή.

Προσαρμοστείτε. Να είστε ευέλικτοι αλλά όχι αμελείς με τις ανάγκες σας. Σίγουρα θα χρειαστεί να αλλάξετε το ημερήσιο σας πρόγραμμα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά δεν θα έχετε ανάγκη από ύπνο, ξεκούραση και προσωπική φροντίδα. Σε συνεργασία με το σύντροφό σας, βρείτε τρόπους να εξασφαλίστε χρόνο για τις δικές σας ανάγκες.

Ασκηθείτε. Μην περιμένετε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Ακόμα και η ήπια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πολύ καλύτερα.

Χαλαρώστε. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά είναι πιο ήσυχα με μητέρες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Αν τα δύσκολα συναισθήματα επιμείνουν για πάνω από δύο εβδομάδες και αρχίζουν να επηρεάζουν τη καθημερινή σας λειτουργία ή την φροντίδα του μωρού σας ,τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας για να πάρετε βοήθεια.

(17058)