Κατάθλιψη: μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς

Η διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας στο άνοιγμα της μητρότητας και της πατρότητας είναι μια μεγάλη πρόκληση για ένα νέο γονιό.

Ένα σημαντικό ποσοστό γονέων (κυρίως των γυναικών) βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το μεγάλωμα του παιδιού, γεγονός που αποδεικνύεται όλο και περισσότερο από τη σύγχρονη έρευνα.

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Exeter, μας βοηθάει να δούμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ του γονεϊκού ρόλου και της κατάθλιψης. Το άρθρο εντοπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης που είναι πιθανό να δημιουργήσουν δυσκολίες στην προσπάθεια ενός γονιού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Παρόλο που η σχέση κατάθλιψης και μειωμένης ανταπόκρισης στο γονεϊκό ρόλο έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά και στο παρελθόν, τώρα για πρώτη φορά έχουμε την μετά-ανάλυση πολλών ερευνών του παρελθόντος. Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine, αναφέρεται ότι οι γονείς που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι και σαν να συνέπεια να αισθάνονται ντροπή και ενοχή απέναντι στο γονεϊκό τους ρόλο.

Αναφέρεται επίσης ότι τα προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση-που αποτελεί κλασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης –μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του γονιού να θέσει στόχους για το παιδί του σε κάθε εξελικτικό στάδιο. Στις εβδομάδες που ακολουθούν την γέννηση ενός παιδιού, η αλληλεπίδραση της μητέρας (αλλά και του πατέρα) με το παιδί μπορεί να οδηγήσει σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, αλλαγές που βοηθούν τους γονείς να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών. Εάν λόγω της κατάθλιψης οι γονείς δεν είχαν μια επαρκή και συχνή αλληλεπίδραση με το νεογέννητο μπορεί να μην αναπτύξουν αυτές τις εγκεφαλικές αλλαγές, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα δυσκολιών στην ανατροφή του παιδιού.

Η Dr Λαμπρινή Ψυχογιού από το Πανεπιστήμιου του Exeter λέει: “Έχουμε εξετάσει μια πληθώρα ερευνών και εντοπίσαμε πολλαπλούς παράγοντες που σχετίζουν την κατάθλιψη στους ενήλικες με τις δυσκολίες τους στο μεγάλωμα των παιδιών». Η Dr Ψυχογιού επισημαίνει ότι τέτοιες έρευνες είναι απαραίτητες, προκειμένου να αναδειχθούν επόμενα ερευνητική ζητούμενα και να προληφθεί η μεταφορά προβλημάτων ψυχικής υγείας από τη μια γενιά στην άλλη.

Πηγή: University of Exeter, www.sciencedaily.com

(4899)